FINANȚARE din UE

În patru orașe din nordul R. Moldova urmează să fie instalate șapte sirene care vor avertiza populația în caz de inundații provocate de râul Prut.

Acest lucru este prevăzut într-un proiect transfrontalier care va fi implementat de Serviciul Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale în colaborare cu partenerii ucraineni, numit „Dezvoltarea unui sistem teritorial de avertizare timpurie în caz de inundații în regiunea râului Prut”.

Același proiect, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Parteneriatului Estic de cooperare Teritorială Moldova-Ucraina în perioada 2017-2018, prevede instalarea a cinci sirene și în cinci orașe din regiunea Cernăuți, Ucraina – Costiceni, Koschulyany, Molnytsya, Negryntsy, Novoivankovtsy.

Obiectivul general al proiectului este reducerea impactului de mediu, economic și social al dezastrelor naturale, reducerea costurilor umane și financiare ale inundațiilor prin notificarea oportună și informarea cetățenilor și a autorităților publice, dar și crearea unui nou sistem de avertizare timpurie în regiunile inundabile ale râului Prut în Ucraina și Moldova, care poate fi extinsă la nivel național.

În total, la ceremonia solemnă de semnare a granturilor acordate de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina, organizată ieri la Chișinău, au venit liderii a 16 proiecte transfrontaliere între Ucraina și Republica Moldova.
Proiectele cărora UE le-a acordat finanțare se referă la îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale, abordarea în comun a provocărilor transfrontaliere, educație, cultură și sport. Suma totală oferită de către UE în cadrul acestui program este de 3,3 milioane de euro.
„Aceste proiecte vor contribui la dezvoltarea soluțiilor comune, care să facă față provocărilor sociale și de dezvoltare economică. De asemenea, ele vor contribui la consolidarea dialogului transfrontalier între autoritățile locale, comunitățile și organizațiile societății civile, și, în consecință, la dezvoltarea unor legături mai strânse între Republica Moldova și Ucraina”, a menționat Aneil Singh, şef Secţie Cooperare, Delegaţia Uniunii Europene în Moldova.
Sursa Unimedia

sub capitol

Pentru prima dată am fost în Brăila și pentru prima dată am participat în juriu la concursul de vinuri Pistonul de Aur 2017. Îmi pare bine că nu am reușit să googluiesc despre acest oraș înainte de a ajunge aici: contrar așteptărilor, am descoperit un locușor extraordinar de frumos.